|
Uit het nieuws
Collabora Office 5.3 met veel nieuws
De nieuwe Nederlandstalige release van de zakelijke LibreOffice versie van Collabora, Collabora Office 5.3, brengt veel nieuws. Het biedt een ondersteuningstermijn van drie jaar, waarin ook functionele verbeteringen beschikbaar komen.
In deze versie zijn nieuwe mogelijkheden met classificatie, digitaal ondertekenen, en pdf-documenten opgenomen.
13-5-2017
Collabora Online 2.0: samenwerken in de browser
De online versie van LibreOffice, "Collabora Online", is beschikbaar en eind november met gelijktijdig werken in documenten.
Op diverse punten biedt Collabora Online al meer mogelijkheden dan concurrenten. Nou&Off helpt u graag met meer informatie en een hosting-oplossing.
2-11-2016
Collabora Office 5.1 beschikbaar
Collabora Office 5.1 is de nieuwe release van de zakelijke LibreOffice versie van Collabora. Het biedt een ondersteuningstermijn van drie jaar, waarin ook functionele verbeteringen beschikbaar komen.
9-11-2016
5000 werkstations op LibreOffice in Nantes - sleutelrol voor verandermanagement
De Franse stad Nantes is over naar ODF en LibreOffice. 5000 werkplekken zijn omgeschakeld. Hoewel zo'n overstap altijd een uitdaging is, ging het voor
projectmanager Eric Fischeux makkelijker dan verwacht. Verandermanagement vervult een sleutelrol.
-10-8-2015
Overheid verplicht open standaarden bij wet
Het gebruik van open standaarden wordt verplicht bij wet. De Tweede Kamer heeft deze motie van Pvda-Kamerlid Astrid Oosenbrug aangenomen. De verplichting wordt meegenomen in de wetgeving rond .. 12-10-2016
Nieuwe LibreOffice integreert beter met Google Drive en ondersteunt classificatie
LibreOffice 5.2.0, uitgegeven door The Document Foundation, verbetert de integratie met Google Drive en ondersteunt classificatie van documenten.
Met LibreOffice 5.2 kunnen documenten worden geclassificeerd in categorieën volgens TSCP-standaarden. Classificaties zoals...
12-8-2016
Microsoft Office dumpen? Tips voor het overstappen naar LibreOffice
Breaking up with Microsoft doesn't have to be difficult if you follow this advice from those in the know.
Since open-source office suites started gaining popularity more than a decade ago, some large organizations have been turning away from Microsoft Office. The Italian ministry of defence's migration..
21-9-2016
LibreOffice CloudSuite preview
Collabora brengt een tech-preview van de eerste LibreOffice-on-line - voor ieder te proberen.
(18 november 2015).
LibreOffice 5.0 enthousiast ontvangen
"Een verbeterde gebruikers-interface, Windows10 compatibiliteit en betere uitwisselbaarheid"
(gshacks.net);
"Betere compatibiliteit met Microsoft Office, iWork, en apps voor Android"
(Liliputing)
"LibreOffice krijgt major update met versie 5, is nu Windows10 compatible"
(ITWorld).
Migratie 15.000 werkplekken München gereed
Méér dan 15.000 werkplekken gemigreerd; gestelde doelen gehaald en soms nog beter.
Dat is het resultaat van een project van 10 jaar, dat een schat aan ervaring en meerwaarde voor open source heeft opgeleverd.
Mede omdat veel van de gedane investeringen hebben gezorgd voor verbeteringen en uitbreidingen in de gebruikte open source software, waaronder LibreOffice.
En inmiddels heeft de gemeente zelf toch miljoenen Euro's bespaard.
Software staat niet stil. Dus inmiddels is men begonnen met de upgrade van de Linux-omgeving en de uitrol van LibreOffice als vervanging van de oude OpenOffice.org.
13-12-2013
LibreOffice 4.2.0 komt er aan
Eind januari moet LibreOffice 4.2.0 klaar zijn, met weer veel nieuwe functies en verbeteringen!
19-12-2013
Samenwerking met Lanedo
Op 29 mei hebben Nou&Off en Lanedo een samenwerking aangekondigd. Zie de sectie bij de Nou&Off bedrijfsinformatie en het persbericht.
8 jaar Nou&Off
In het voorjaar van 2012 bestond Nou&Off 8 jaar. Lees de blog-post.
München bespaart miljoenen met open source
Overstappen van Linux naar Windows zou München vele miljoenen kosten. Windows is duurder. En met het huidige Linux-systeem zijn
er ook nog eens zo'n 30% minder storingsmeldingen.
Automatiseringgids, 29-3-2012
MSOffice Cloud gebruikers gedwongen tot upgraden
Wie dacht dat met het gebruiken van MsOffice in de cloud te ontkomen aan de dwingende politiek van dat bedrijf, komt van een koude kermis thuis...
Computerworld, 5-3-2012
GroenLinks: nieuw onderzoek besparingen overheid
Het vorig jaar door de Rekenkamer gepubliceerde onderzoek naar open source besparingen was dermate beperkt, dat een nieuw onderzoek hard nodig is. GroenLinks heeft de minister gevraagd om beter werk.
Computable, 1-3-2012
Intel steunt LibreOffice
Open source-kantoorpakket LibreOffice wint Intel voor zich. De chipreus draagt financieel bij aan de achterliggende stichting, wordt lid van de adviesraad, en neemt de software op in zijn app store.
Webwereld; 23-02-2012, ZDNet; 23-02-2012
"LibreOffice 3.5 het beste vrije office-programma ooit"
The Document Foundation (TDF) heeft LibreOffice 3.5 aangekondigd, de derde hoofd-editie van "het beste vrije office-programma ooit", die eindgebruikers de vruchten brengt van de ontwikkelstrategie die sinds september 2010 wordt gevolgd.
16-2-2012
Mobiele en cloud-versie van LibreOffice krijgen vorm
Een mobiele en cloud-versie van het open source kantoorapplicatiepakket LibreOffice krijgt vorm. Tijdens het tweedaags open source evenement FOSDEM werd een prototype gedemonstreerd.
7-2-2012 / 7-2-2012 / 7-2-2012
Mooie cijfers ontwikkeling LibreOffice
The Document Foundation heeft met een reeks statistieken inzicht gegeven in het ontwikkelproces van Libre Office, het opensource-kantoorpakket op basis van OpenOffice.org. De cijfers laten een snelle groei van het project zien. Nadat bij veel OpenOffice.org-ontwikkelaars onvrede was ontstaan over de houding van Oracle, werd op 28 september 2010 The Document Foundation opgericht. De broncode van OpenOffice.org werd als een fork meegenomen en diende als uitgangspunt voor Libre Office. Het OpenOffice.org-alternatief kreeg al snel de steun van enkele grote partijen, waaronder diverse Linux-distributies die ook beloofden code bij te dragen.
2-2-2012 / 6-2-2012
IBM Stopt met Symphony en werkt alleen aan OpenOffice
IBM heeft aangekondigd dat ze stopt met Symphony, de eigen versie van OpenOffice. Er wordt direct gewerkt aan OpenOffice, dat een nieuw thuis moet krijgen bij de Apache Software Foundation. Daarnaast zal IBM wat extra zaken doen, rond de versie die ze aan haar klanten levert.
Het is allemaal nog onduidelijk hoe dat gaat lopen. Voorlopig werkt IBM ook 'alleen' in de zin van 'als enige' bedrijf aan OpenOffice bijdraagt.
LibreOffice, dat in 2010 van OpenOffice.org is afgesplitst, heeft een steeds groeiende aanhang en ondersteuning.
17-1-2012 / 2-2-2012 / 30-1-2012
Microsoft bang voor open source rivaal
De ontwikkeling van Zarafa, groupware ala Exchange, maar dan open source en voordeliger, gaat zo gestaag, dat Microsoft bang is voor de plaats van Exchange in de markt. 27-1-2012
Alle eu-laptops op LibreOffice of OpenOffice
De burgemeester van de Duitse stad München, Christian Ude, wil dat laptops in gebruik bij de Europese Unie worden uitgerust met LibreOffice of OpenOffice.
9-1-2012
AccessODF helpt auteurs om documenten goed toegankelijk te houden
AccessODF helpt om de regels voor optimaal toegankelijke Writer-documenten goed toe te passen. Dit project is gehost op Sourceforge en installeert als een extensie binnen LibreOffice.
8-11-2011
Twee open standaarden niet goed
In een geval waarin er twee concurrerende open standaarden zijn, zouden regeringen moeten kiezen voor één van die. Dit bepleit Tineke Egyedi, standaardisatie-specialist aan de TU Delft en vicevoorzitter van de Europese Academie voor Standaardisatie. Ze gaat met name in op de situatie met ODF en OOXML. Van de laatste bestaat overigens, enige jaren nadat het is gepusht door Microsoft, nog steeds geen implementatie,
6-1-2012
Hongarije stopt contract voor licenties gesloten officesoftware op scholen - open standaarden verplicht
Vanaf april 2012 stopt het contract dat de Hongaarse overheid had voor licenties van office-software voor op scholen. Gelijktijdig worden Hongaarse overheden verplicht om open standaarden te gebruiken voor office-documenten. Openbaren instellingen worden aangemoedigd om over te stappen op open source office software.
4-1-2012
Zet LibreOffice op je nieuwe PC
PC World Businesscenter adviseert om op je nieuwe PC LibreOffice te zetten.
26-12-2011
ODF heeft voorkeur in Brazilië
De Braziliaanse staat staat Rio de Janeiro heeft een wet gepubliceerd die open standaarden, met name Open Document Format, voorschrijft.20-12-2011
Ontwikkelversie van OpenOffice verwacht bij Apache
Bij de Apache Software Foundation werkt met aan voltooing van de eerste fase van het nieuwe OpenOffice project. Apache OpenOffice komt in eerste kwartaal 2012 met developer versie: 3.4.
Uiteindelijk moeten er ook weer eindgebruikers versies van OpenOffice gaan verschijnen. Details daarover zijn nog niet bekend.
20-12-2011
'Pas toe of leg uit' te vrijblijvend voor open ICT-standaarden
De acceptatie van open standaarden en open source software is een 'onomkeerbaar proces' geworden. Maar de vrijblijvendheid van het 'pas toe of leg uit'-principe maakt het tegelijkertijd een kwestie van de lange adem, blijkt uit de derde (en laatste) voortgangsrapportage NoiV. Dus concludeert het rapport dat het principe van 'pas toe of leg uit' minder vrijblijvend moet worden gemaakt.
15-12-2011
LibreOffice bij Intel AppUp
De AppUp website van Intell biedt LibreOffice aan voor download.
Goed voor de groei van de bekendheid op het Windows besturingssysteem.
10-12-2011
LibreOffice in de prijzen
Recentelijk kreeg LibreOffice van de lezers van het LinuxJournaal de prijs voor beste office suite en van een ander magazine als één van de belangrijkste open source projecten.
1-12-2011 / 10-12-2011
Succesvol migreren naar open source
Kwaliteit van open source software is OK, maar dat alleen maakt een migratie nog niet tot een succes. Een rapport van een commissie van het kabinet van de Britse regering gaat daarop speciaal in. Het rapport is bedoeld om de potentie van open source in de publieke sector duidelijk te maken. Op basis van case studies en interviews worden 14 elementen van TCO genoemd. Het toont ook de factoren voor het succesvol migreren naar open source, zoals leiderschap, pragmatisme, gronden voor verandering. Er is ook aandacht voor het actief deelnemen aan de gemeenschap van de gebruikte open source software.
7-12-2011 / (download)
Ontbreken cijfers Office 365 doet ergste vrezen
Microsoft laat niets los over de verkoopcijfers van Office 365. Aangezien het bedrijf wel een aantal andere aankondigingen rond de cloudversie van Microsoft Office doet, lijkt het erop alsof het bedrijf de slechte verkoopresultaten wil maskeren. 1-12-2011
Open Source implementaties van ODF veel beter dan die van OOXML
ODF wordt veel beter geïmplementeerd dan OOXML. Waarbij we dan even in het midden laten of OOXML het 'goedgekeurde' formaat is of de tegenwoordige DocX versie van Microsoft.
Hoe dan ook, dit artikel laat het belang zien van de keuze voor een bestandsformaat dat duurzaam in open source software is geïmplementeerd. 29-11-2011
Open source beste bescherming van investeringen
De gespreide kennis en ervaring van een gezond open source project, en niet die ene grote naam achter een computerprogramma, zorgen voor de beste bescherming van uw investering voor de verdere toekomst. 23-11-2011
What Microsoft, Oracle, IBM, And SAP Don't Tell Customers
Wat zijn de strategiën van Microsoft, SAP, Oracle en IBM om zoveel mogelijk geld uit uw organisatie te persen? 19-11-2011
Lotus Symphony ODF Viewer voor Andoid
ODF documenten lezen op je Tablet met Andoid? Sinds 18 november is er weer een keuze bij: de IBM LOtus Symphony ODF Viewer 18-11-2011
LibreOffice met MS Office gratis erbij ...
Lijkt raar, maar daar komt het wel op neer als Microsoft office gratis aanbiedt, op het moment dat je een pilot uitvoert met LibreOffice ...
11-11-2011
Nieuwste LibreOffice
Dankzij de strakke planning, is er regelmatig een nieuwe update van LibreOffice beschikbaar. Sinds 9 november, al weer versie 3.4.4.
Voor begin volgend jaar, staat versie 3.5.0 op stapel...
09-11-2011
Ziekenhuizen Kopenhagen over op LibreOffice
Het komende jaar stappen de ziekenhuizen in de regio Kopenhagen, Denemarken, over op LibreOffice. De overstap met zo'n 25000 werkplekken past in de open source strategie van de regio. De besparingen in het eerste jaar zijn becijferd op zo'n 40 miljoen Kronen, ca. 5,3 miljoen Euro.
9-8-2011
10.000 Linux desktops bij Duitse verzekeringsmaatschappij
De Duitse verzekeringsmaatschappij LVM heeft een contract gesloten met Canonical om 10.000 werkplekken over te zetten naar Ubuntu Linux.
22-4-2011
Commissie hekelt opensourcerapport
De commissie voor de Rijksuitgaven en de vaste commissie voor Binnenlandse Zaken hebben het kabinet vragen gesteld over het rapport 'Open standaarden en opensourcesoftware bij de rijksoverheid'. Dat rapport was niet zo gunstig over open source, maar heeft een lading aan stevig gefundeerde kritiek over zich heen gekregen op onder andere Webwereld en NOiV-LinkedIn. In Den Haag blijkt men nu ook deze kritiek serieus te nemen. 20-4-2011
LibreOffice en OpenOffice.org weer samen ...?
Oracle heeft aangekondigd OpenOffice.org te willen overdragen aan 'de community'. Het bedrijf is tot de conclusie gekomen dat een project als OpenOffice.org het beste past in de vrije community. Dus dat de werkwijze waarbij ëën enkel bedrijf het als een eigen product behandelt, niet het juiste model is. Oracle zal hier zorgvuldig mee om gaan, en zoekt nu naar de juiste mensen, entiteit in de community, om het project aan over te dragen.
Feitelijk is dat een erkenning van de keuze van The Document Foundation, september 2010, om een onafhankelijke stichting voor OpenOffice.org op te richten (bij TDF heet het pakket nu LibreOffice). Het is logisch dat Oracle met TDF zal praten over de situatie. In ieder geval is het een mooie gelegenheid om de krachten weer meer te bundelen.
15-4-2011, 16-4-2011
24 mei: workshop LibreOffice/OpenOffice en vtiger CRM
Bent u ondernemer en wilt u weten hoe u LibreOffice (OpenOffice.org) effectief voor 5 gebruikers of meer kunt inzetten in uw organisatie? Dan bent u dinsdagmiddag 24 mei van harte welkom in Arnhem!
Tijdens dit seminar nemen Vicus eBusiness Solutions bv en Nou&Off u mee in de mogelijkheden die LibreOffice en vtiger CRM u bieden om nog effectiever te werken; bijvoorbeeld hoe u vtiger CRM in combinatie met LibreOffice kunt gebruiken. LibreOffice voor documenten, offertes, samenwerken, en vtiger CRM voor het beheer van uw relaties, klanten en potentiële klanten.
LibreOffice is hét open source alternatief voor de bekende Microsoft Office suite. LibreOffice is ontstaan uit OpenOffice.org; beiden kunnen zonder licentiekosten worden gebruikt, onbeperkt, ook zakelijk. vtiger CRM is een top-klasse open source CRM systeem.
De genoemde producten onderscheiden zich vooral omdat u er geen licentiekosten voor betaalt. Wel betaalt u voor de eventuele ondersteuning om er binnen uw organisatie efficiënt mee aan de slag te gaan.
De ontvangst bij deze workshop is 13:00u, afsluitende borrel 16:00u
Bent u ondernemer en heeft u 5 medewerkers of meer die met het CRM systeem of LibreOffice gaan werken? Dan bent u van harte welkom! Zend een e-mail aan contact@nouenoff.nl om u aan te melden of voor meer informatie.
LibreOffice vs. OpenOffice.org
Het Amerikaanse Computerworld publiceert een artikel waarin OpenOffice.org en LibreOffce worden vergeleken. Een interessant stuk, waarin veel kanten worden belicht.
22-02-2011
Witte Huis actief met open source software
Het Amerikaanse Witte Huis is actief met open source software. Recentelijk heeft het voor de tweede keer codebijdrage gedaan aan het open source CMS 'Drupal'. Er zijn meer tekenen de afgelopen jaren dat de Amerikaanse federale overheid bewust voor open source software kiest.
17-2-2011
Innovatief en populair: open source rukt op in bedrijfsleven
Onderzoeks- en adviesbureau Gartner ondervroeg 547 IT-verantwoordelijken in 11 landen. Daaruit trekt het bureau de conclusie dat gebruik van open source niet alleen algemener wordt, maar ook een steeds centralere rol speelt in de IT-strategie van bedrijven. Ruim één derde van de ondervraagde it-beslissers zegt dat open source software hen meer flexibiliteit en innovatie biedt. Open source software helpt verder in het verkorten van ontwikkelingstrajecten en het versnellen van procurement-processen, aldus de ondervraagden.
9-2-2011, 9-2-2011
Waarschuwing voor gevaren van gesloten software
Eurokommissaris Kroes is duidelijk over de gevaren van gesloten software. Overheden lopen de kans terecht komen in een vendor lock-in, een situatie waarin de afnemer gedwongen kan worden bepaalde software te kopen omdat dit het enige is dat aansluit op de gekozen standaard.
18-1-2011
BSA roept op tot verklikken softwarepiraterij
De BSA roept via radiospots, e-mail en sociale netwerken medewerkers op om
illegaal gebruik van bedrijfssoftware te melden. De beloning voor een tip die leidt tot een schikking
met een overtreder kan oplopen tot tienduizend euro.
17-1-2011
Onnodige licenties jagen bedrijven op kosten
Grote bedrijven en organisaties hebben vaak moeite om alle licentievoorwaarden uit elkaar te houden.
Daardoor kunnen ze voor lelijke verrassingen komen te staan, bijvoorbeeld wanneer een leverancier met een naheffing komt.
17-1-2011
Finse studie: migratie van 10.000 werkplekken OpenOffice.org
De Universiteit van Tampere heeft een studie gepubliceerd naar de grootschalige migratie naar open source office-softeware. Het gaat om het Finse ministerie van Justitie.
De studie laat zien dat de overstap haalbaar is en substantiële voordelen kan hebben.
15-11-2010
Miljarden voor software weggegooid
Uit onderzoek van HP blijkt dat bedrijven gemiddeld 6 procent van hun IT-bestedingen weggooien, doordat betaalde software niet wordt gebruikt...
(Dat maakt het betalen voor office-software nog opmerkelijker.)
17-11-2010
Lint (ribbon) in Ms Office baart nog steeds zorgen
Het 4 jaar geleden geintroduceerde lint in MsOffice. is nog steeds voor 45% van bedrijven een grote zorg.
Zo blijkt uit een wereldwijd onderzoek onder 950 bedrijven. Een kleine 20% van die bedrijven gebruikt overigens gewoon OpenOffice.org.
3-11-2010
Ook Rusland eigen Linux versie
In navolging van onder andere India en Noord-Korea werkt ook Rusland aan een eigen besturingssysteem. Om niet meer afhankelijk te zijn van Windows, is er uiteraard gekozen voor een Linux-variant. Alweer een ontwikkeling die gaat zorgen voor een verdere groei van OpenOffice.org.
28-10-2010
LibreOffice - nieuw product in "office - cloud"
Op 28 september heeft een groot deel van de OpenOffice.org community de stap gezet naar een onafhankelijke stichting: The Document Foundation.
De grote sponsor van het eerste uur voor OpenOffice.org (Sun en later Oracle) wilde daar niet aan beginnen. Oracle doet voorlopig dan ook niet mee.
Daarom brengt The Document Foundation nu een eigen versie van OpenOffice.org uit: "LibreOffice".
Cor Nouws van Nou&Off, tot voor kort lid van de OpenOffice.org community council, en betrokken bij de oprichting van The Document Foundation,
ziet het als een belangrijke ontwikkeling, die voor een bredere, sterkere gemeenschap rond OpenOffice.org zal zorgen.
2-10-2010
OpenOffice.org te verkiezen boven Google Docs
Organisaties die overwegen over te stappen van MsOffice, kunnen beter OpenOffice.org kiezen dan Google Docs.
OpenOffice.org is het enige alternatief dat de nodige functierijkdom, stabiliteit en het vertrouwde gevoel levert.
Dit blijkt uit een onderzoek van Info-Tech Research Group, die de analyse-hulp "Should You Switch from MS Office?" heeft gemaakt, die IT-managers in kunnen zetten om te onderzoeken of voor hun organisatie een alternatief zinvol is.
18-5-2010
Google en Microsoft ruziën over Office
Rond de introductie van Office 2010 zijn Google en Microsoft elkaar in de haren gevlogen over de prestaties van beide programma's. OpenOffice.org, dat geen kostbare campagnes voert, doet in die discussie niet mee. Ten onrechte, want OpenOffice.org biedt veel meer functionaliteit dan Google Docs.
14-5-2010
Antonius Open! beste business case van 2009
Het project Antonius Open! heeft de prijs "beste business case van 2009" van Computable gewonnen. Antonius Open! gaat over het terugdringen van de licentiekosten bij het St. Antonius Ziekenhuis door de inzet van opensourcesoftware.
OpenOffice.org zal op zoveel mogelijk van de circa 2500 werkplekken worden ingezet. Nou&Off heeft daarbij al de nodige ondersteuning geleverd.
21-4-2010
ODF Plugin Oracle niet meer gratis
Sun Microsystems had jaren een gratis plugin beschikbaar, waardoor gebruikers van Office van Microsoft goed met ODF-bestanden konden werken. Die plugin geeft betere resultaten dan de andere mogelijkheden om ODF in MsOffice te gebruiken.
Maar de nieuwe wind sinds de overname door Oracle is duidelijk: het is geen open source en er mag best geld voor worden gevraagd. Het kost nu 65 Euro per stuk.
Vooral voor overheden is de ODF plugin een uitkomst: ze kunnen zo makkelijk de geaccepteerde open standaard ODF ondersteunen. En dat kon tot voor kort dan ook nog eens heel goedkoop. Het nieuwe beleid bij Oracle laat echter zien dat het niet altijd maar gratis kan zijn.
20-4-2010
Een van de makers van ODF geridderd
Ontwikkelaar Georg Greve, een van de makers van het open bestandsformaat ODF, is geridderd door Duitsland. Volgens Greve wil Duitsland met de onderscheiding het belang van vrije software en open standaarden benadrukken.
8-5-2010
Marktaandeel OpenOffice.org groeit
Het marktaandeel van OpenOffice.org groeit.
Steeds meer mensen, bedrijven en instellingen werken er mee.
Recent internationaal onderzoek van WebmasterPro (febr. 2010) toont dat er landen zijn waar het marktaandeel al 20% of meer is. Dit geldt voor onder andere Frankrijk, Duitsland, en Polen.
Nederland zit duidelijk onder het gemiddelde, maar ook hier is het aandeel al gestegen naar 8%.
2-5-2010
"Word" verboden ... nog snel even verkopen
Een Amerikaanse rechter heeft de verkoop van Ms Word verboden, waar een XML-techniek wordt gebruikt die een licentie van een ander bedrijf schendt. Deze zaak speelt al langer, maar binnenkort komt Microsoft met een versie van Office 2007 waar de techniek uit is gehaald.
Volgens het bedrijf heeft het voor gewone gebruikers weinig gevolgen. Maar het roept bedrijven ook op om nog snel nieuwe licenties van Office 2007 te kopen. Haastige spoed ...
4-1-2010
Microsoft vecht tegen OpenOffice.org
Moeten we ons er over verbazen dat Microsoft tegen OpenOffice.org vecht? Mensen die in het OpenOffice.org project actief zijn,
zullen al vaker de wenkbrouwen hebben gefronst van de zogenaamde 'trollen'. En in oktober 2008 liet Steve Ballmer zich ook al eens ontvallen dat
Microsoft meer last krijgt van OpenOffice.org en StarOffice.
Bepaald interessant is echter een personeelsadvertentie die Microsoft recentelijk plaatste. Ze zijn op zoek naar een leidinggevende
voor de speciale afdeling die OpenOffice.org en andere open source software moet bestrijden.
31-12-2009
Oracle wil doorgaan met OpenOffice.org
Lange tijd heeft Oracle, die bezig is met de overname van Sun Microsystems, zich niet uitgelaten over
de toekomst van bijvoorbeeld OpenOffice.org. Recent verklaarde Oracle echter de ontwikkeling en
ondersteuning van OpenOffice.org voort te willen zetten.
In de recentste "veel gestelde vragen" wordt dat goed gemaakt. "Oracle pland om de ontwikkeling en
ondersteuning van OpenOffice.org als open source-product voor te zetten, nadat de overname is voltooid."
Net als nu, zal er een commerciële licentie zijn voor grotere klanten die ondersteuning en enterprise
tools wensen.
De disclaimer van FAQ wijst er uiteraard op dat het geen bindende verklaring is. Toch is de
duidelijkheid van Oracle over de plannen met OpenOffice.org enthousiast ontvangen
door de OpenOffice.org gemeenschap. En dat in de week, dat versie 3 van OpenOffice.org voor de 100
miljoenste keer werd gedownload.
29-10-2009
OpenOffice.org 3 over de 100 miljoen grens
Sinds het verschijnen van OpenOffice.org versie 3 in oktober 2008, is het programma honderdmiljoen keer gedownload.
De Nederlandstalige versie is goed voor 1,78 miljoen exemplaren daarvan.
28-10-2009
Justitie België weer naar Microsoft
Na enkele jaren mede met SUSE Linux en OpenOffice.org gewerkt te hebben, gaat de Belgische justitie weer helemaal met Microsoft werken.
Redenen: allerlei afdelingen maakten eigen keuzen en werkten dus met andere soorten (office-)software. Daarmee is de tweede reden een
inkoppertje: Microsoft stelde een rapport op waaruit blijkt dat de diverse afdelingen niet makkelijk samen werkten.
Moet je hier nou om lachen of droevig om worden? Essentieel voor migraties, is een duidelijke strategie, die leidt naar een samenhang in de manier van werken...
21-10-2009
Aandeel OpenOffice.org 13% wereldwijd - Nederland lager.
Wereldwijd heeft OpenOffice.org een marktaandeel van 13% op de Windows PC's. Dit volgens cijfers van het
onderzoeksnetwerk exo.performance.network.
Cijfers van Nederland zijn veel lager. Een recent onderzoek van MarketCap onder bedrijven met
meer dan 20 medewerkers kwam uit op 3,5 procent OpenOffice.org en StarOffice op Pc's. Hoewel dit
onderzoek de groepen kleinere bedrijven en thuis buiten beschouwing laat, en daar is OpenOffice.org
populairder, is het niet waarschijnlijk dat de 13 % wordt gehaald.
9-9-2009
Open source voor Londense beurs, geen Microsoft
De London Stock Exchange verdient 10 miljoen pond per jaar door Microsofts .Net-platform in te ruilen voor open source.
Toch zijn de belangrijkste redenen de betere prestaties van een systeem gebaseerd op open source.
9-10-2009
IBM brengt Ubuntu-desktop
Terwijl Microsoft Windows 7 lanceert, kondigt IBM een volledige Ubuntu Linux desktop aan. Met onder andere
Lotus Symphony, de IBM versie van OpenOffice.org.
21-10-2009
Oracle belooft meer open source
Tijdens de jaarlijkse OpenWorld conferentie in San Francisco, heeft Oracle duidelijk gemaakt méér aan open source software te gaan doen.
Geen onbelangrijk nieuws, van het bedrijf dat van plan is OpenOffice.org over te nemen.
13-10-2009
Verkopen van Word toch niet verboden
Even leek het spannend te worden. Een Amerikaanse rechter oordeelde in een patentzaak dat Microsoft
voorlopig Word niet zou mogen verkopen. Dat gaat om een patent rond de wijze waarop XML in het
Word-bestandsformaat wordt gebruikt. Een beroep dat Microsoft tegen het verkoopverbod had aangetekend
is gehonoreerd. De zaak is voorlopig niet geheel afgerond.
4-9-2009
Nog meer geld verdienen met Office
Office is al jaren de grote melkkoe van Microsoft.
En Microsoft slaat nieuwe wegen in om nog meer munt te slaan uit Office.
20-8-2009
Nieuwe versie O3Spaces met e-mail integratie
O3Spaces Workplace 2.4.0 is de nieuwste versie van de cross-platform software voor documentbeheer en samenwerken en de eerste versie met e-mail integratie.
29-01-2009
Microsoft wéér slordig met info ODF
Alweer laat een hoge medewerker van Microsoft zich verkeerd uit over OpenDocument.formaat (ODF).
Tom Robertson, general manager Interoperabiliteit en Standaarden,
beweert dat in ODF geen zelf te
definiëren XML-maatwerk mogelijk is en dat spreadsheet formules ontbreken.
Beiden onjuist: XML-maatwerk is principiëel mogelijk
en formules zitten gewoon, en zeer uitgebreid en netjes, in de
nieuwste versie (zie "Myth ODF has a very limited feature set") van ODF.
Het is bekend dat ODF een grote bedreiging is voor Microsofts (bijna) monopoly in de office-markt, maar dat mag geen
legitimering zijn aan het alweer vertellen van onwaarheden door Ms-medewerkers.
18-01-2008 / 8-9-2009 /
11-01-2008
OOXML-rapport Burton Group te simpel
Er is een rapport verschenen van de Burton Group, dat OOXML van Microsoft een
betere toekomst voorspelt dan het ODF bestandsformaat.
Enige artikelen die zich verdiepen in de achtergrond van het Burton Group-rapport,
concluderen dat het nogal simpel is. Manipulaties van Microsoft worden gebagatelliseerd,
en zonder argumenten wordt Sun's rol in ODF-ontwikkeling als schadelijk weggezet.
En waarom OOXML een betere toekomst te wachten zou staan? Omdat er een grotere groep
gebruikers van MsOffice is. Tja.
14-1-2008 /
18-1-2008
MsOffice 2007 ontraden voor Britse scholen
De Britse organisatie voor onderwijs en technologie, Becta, heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar Windows Vista en MsOffice 2007. Conclusie komt hier op neer: overstappen is onnodig en geeft risico's.
07-01-2008
OpenOffice.org Macintosh project wint prijs
OpenOffice.org is bij Macgeneration verkozen tot het beste open source project voor de Macintosh.
Een prima compliment voor allen die werken aan het afronden van de Mac-eigen versie van OOo.
25-9-2007
Microsoft bijt in stof bij Europese Unie
Microsoft heeft onvoldoende aan de eisen van de Europese Commissie voldaan om misbruik
van de monopoliepositie te voorkomen en moet concurrenten alsnog meer informatie geven
over de manier waarop zijn serversoftware werkt.
Goed nieuws voor een meer open markt!
17-9-07
IBM steunt OpenOffice.org
IBM is toegetreden tot de groep grote bedrijven die actief het OpenOffice.org project steunen.
Al enige jaren geleden heeft IBM de OOo-code opgepakt en dat uitgebouwd tot een eigen product: het onlangs
aangekondigde Lotus Symphony.
Tevens heeft IBM de stap gezet om direct te gaan bijdragen aan de code van OpenOffice.org.
Dat betekent dat verbeteringen uit Symphony zoveel mogelijk in de officiële code worden opgenomen
en dat over ongeveer een jaar de volgende versie van Symphony gebaseerd zal zijn op de dan actuele versie van
OOo. We praten dan over versie 2.4.1 of 3.0.
In de toekomst mag dus nog meer worden verwacht, want de stap van IBM betekent 35 extra ontwikkelaars
die continue voor het project werken. Ehh, welkom!
11-9-07
Redflag 2000 ontwikkelt mee aan OOo
Het Chinese Redflag 2000, voluit The Beijing
Redflag Chinese 2000 Software Co., Ltd, heeft aagekondigd om voor de ontwikkeling van OpenOffice.org
50 programmeurs beschikbaar te stellen. Dat betekent een belangrijke bijdrage, naast de andere grote
bijdragen, die komen van Novell en Sun Microsystems. Ontwikkelaars van Sun's Star Division in Hamburg
zorgen in eerste instantie voor het inwerken en begeleiden.
23-5-07
Super stabiel en net zo productief.
Is het nog nieuws? Voor sommige reclame-makers in Redmond misschien wel, dus we herhalen het nog maar even:
OpenOffice.org is super stabiel en mensen zijn er net zo productief mee als met andere office-programma's.
Dat is één van de vele positieve conclusies in een recent EU-rapport over open source software.
17-1-2007
Word-Virus niet gevaarlijk in OpenOffice.org
In tegenstelling tot wat sommige geruchten beweren, is het meest recente (zeker niet het laaste ;-)
Word-virus niet gevaarlijk binnen OpenOffice.org. Het is - zo blijkt uit tests van de engineers -
wel een soort van schadelijk, want OOo kan er door crashen.
19-12-2006
Stappen ze over? Stappen ze niet over?
Wie de berichten volgt, kan wat in de war raken: Haarlem niet over op OpenOffice.org. Groningen wel.
Massachusetts blijft nog (even?) bij Ms Office. Den Haag stapt wél over....
Duidelijk is dat bijvoorbeeld Haarlem, dat al in 2004 aankondigde op OOo over te stappen, de plannen
daarvoor nog enige jaren in de koelkast heeft gezet. Kort daarna kondigen Groningen en Den Haag aan
wél op OOo over te willen stappen.
Kern van de zaak is, dat het bij grote (overheids-)instellingen gaat om gecompliceerde ICT-omgevingen.
De wens om over te stappen is één. Technisch mogelijk is ook nog geen probleem. Maar het ook dóen, kan
lastig zijn. Omdat er allerlei ondoorgrondelijke toepassingen zijn ingeslopen. Omdat bij een aantal andere programma's
meer moeite moet worden gedaan om ze aan OpenOffice.org te koppelen.
Een aanpak zoals in Groningen gekozen is verstandig: het geld voor MS Office houden ze de komende drie jaar in de zak.
De helft daarvan willen ze besteden aan de migratie naar OpenOffice.org. Maar ze pakken het stap voor stap aan, en houden de
mogelijkheid open om - als het te lastig is - toch nog nieuwe MS-licenties te kopen.
Haarlem heeft een te lange aanloop gehad naar OpenOffice.org. Maar ze gaan de komende jaren wel degelijk door
met het nader uitwerken van de migratie.
Zo zal iedere organisatie op basis van de eigen situatie en daarbij degelijke kennis van OOo moeten
bepalen hoe opportuun het is om op een bepaald moment de overstap te maken.
Haarlem: 13-6-2006/
Groningen: 24-7-2006/
Massachusetts: 25-8-2006/
Den Haag: 30-8-2006
OpenDocument is ISO standaard
Het ISO comitee heeft het OASIS Open Document standaard Formaat voor office bestanden (ODF) erkend als
ISO/IEC 26300 [1]. ODF wordt onder andere gebruikt door OpenOffice.org, IBM's Workplace en KOffice [2].
De erkenning door het ISO is een grote stap voorwaarts voor het gebruiken van vrije open standaarden in
software. Het hoofd van Microsoft in Europa, Neil Holloway, beweerde onlangs nog in een interview met
de Automatiseringsgids [3] dat ODF helemaal geen standaard zou zijn. Die bewering was al onhoudbaar,
maar is nu helemaal gelogenstraft.
Een interessante vraag nu is, of Microsoft-OpenXML, dat Microsoft in komende
versies van MsOffice wil gaan gebruiken, óók erkend zal gaan worden door bijvoorbeeld de ISO.
[1] 3-5-2006
[2] ODF
[3] N.a.v. AG 31-3-06
Sun StarOffice 8.0 - Beste alternatief voor MS Office
"... In vergelijking met OpenOffice.org kent StarOffice een betere spellingcontrole, fraaiere
lettertypes en meer importfilters.
StarOffice presenteert alle kernfuncties van Microsoft Office in een logischere en meer
gestroomlijnde interface dan de verwarrende menu's van Microsoft. ..."
29-3-2006
Noorwegen onafhankelijker van Microsoft
De Noorse regering gaat méér open source gebruiken. Ze wil onafhankelijk(er) zijn van
onder andere Microsoft-producten. "Het zou niet langer noodzakelijk moeten zijn om software van de grote,
internationale computerbedrijven te kopen om toegang te hebben tot informatie in de publieke sector."
7-4-2006
OpenDocument op Symbian
Het bedrijf Odendahl SEPT-Solutions kondigt aan dat ze binnenkort software beschikbaar heeft,
waarmee het OpenDocument bestanden kunnen worden gelezen. Onder andere OpenOffice.org en StarOffice werken met
ODF. Dit is de eerste software die op smartphones beschikbaar is voor de OASIS standaard ODF.
SEPT-Solutions plant voor later software waarmee ook OpenDocument bestanden kunnen worden bewerkt.
4-4-2006
OpenDocument op Blackberry
Voor de populaire Blackberry is nu ondersteuning voor het OASIS ODF bestandsformaat beschikbaar.
14-3-2006
OpenOffice als Mercedes
'Iemand overhandigt u de sleuteltjes van een Mercedes en zegt: 'Alstublieft, die is van u, rijden maar.'
Zoiets is aan de hand met de kantoorsuite van OpenOffice.org. Dit is kwaliteitssoftware waar ongelofelijk veel mee kan.
Uiterlijk lijkt OpenOffice als twee druppels water op Microsoft Office. Alleen kost deze open source Mercedes u
helemaal niks. Het is downloaden, installeren en rijden maar!' ...
OR febr. 2006
Wil OpenOffice.org af van Sun?
Recent werd in media gemeld dat de projectleider van OpenOffice, Louis Suarez-Potts, zou willen dat Sun het intellectueel eigendom van OpenOffice geheel overdraagt aan een stichting zonder winstoogmerk.
Interessante bespiegelingen voor journalisten, maar wel onjuist...
8-2-2006 / 8-2-2006
Verplichte update
Bedrijven kunnen te maken krijgen met een gedwongen update van Microsoft Office als ze deze verzameling kantoorapplicaties op nieuwe hardware willen installeren. Dat blijkt uit een analyse van onderzoeksbureau AssetMetrix. De noodzaak om een aangepaste versie van Office 2003 of Office XP te gebruiken is het gevolg van een patentconflict, waar Microsoft vorige maand al melding van maakte.
7-2-2006
Eerste OpenOffice.org voor MacOS X Intel
Sinds eind januari is de eerste build van OpenOffice.org 2.0.1 voor de
nieuwe Macintosh Intel desktop beschikbaar. Het gaat om een alpha build,
waaraan dus nog het nodige testwerk moet gebeuren. Niettemin vermeldt de
homepage van OpenOffice.org trots, dat geen enkele complete office suite
al zo ver is met een versie voor de nieuwe Macintosh.
Gebruikers worden gevraagd om de Mac-build te downloaden en te helpen
met het testen.
Het zo snel beschikbaar komen van de eerste versie van OpenOffice.org
voor de MacTel OS X (X11) past in de ontwikkeling dat de nieuwe versies
van OpenOffice.org nu ook snel voor de Macintosh beschikbaar komen.
Van de gewone Mac-versie van OpenOffice.org 2.0.1 is een
Nederlandstalige release candidate beschikbaar. De Nederlandstalige
OOo-gemeenschap (Vlaanderen en Nederland) zoekt nog naar mensen om met
het testen daarvan te helpen.
28-1-2006
25 Redenen voor Linux
Businesses, educational institutions, governmental agencies and other organizations around the
world are converting1 their computer operating systems from Microsoft Windows to Linux at an increasing pace.
There are at least 25 reasons for this situation ... 14-1-2006
StarOffice maakt het mogelijk te stoppen en nooit meer om te kijken
Conclusie: veruit het krachtigste en meest compatible alternatief voor Microsoft office, bijna geheel open source (behalve
gramaticacontrole, macro omzetters en enige filters) ...
29-12-2005
Amsterdam nog niet weg van MsOffice
Amsterdam heeft besloten om nog een contract voor drie jaar met Microsoft af te sluiten voor de komende
drie jaar. Uiteraard heeft dat besluit voor de nodige opschudding gezorgd.
Wie de stukken achter het besluit bekijkt, snapt dat het een door voorzichtigheid ingegeven besluit is.
Op zich niet onverstandig, want het omzetten van een complete bestuurlijke organisatie gaat niet vanzelf.
En het vraagt sowieso een betere voorbereiding dan de kleine testgroep en summiere ondersteuning waarop het
advies
is gebasserd.
Overigens zijn de aanbevelingen ten aanzien van OpenOffice zeker niet negatief: er wordt gekozen voor een
geleidelijke overgang in de richting van open source en open standaarden.
Nog een leuk bij-effect van de studie: de gemeente meldt een bedrag van 1,2 miljoen euro te kunnen besparen ten opzichte
van het oude contract met Microsoft ...
23-12-2005 /
18-2-2006
MS begint rechtszaken vanwege verkoop illegale software
Microsoft is heeft tien bedrijven gedaagd wegens
de verkoop van illegale versies van zijn software.
16-12-2005
MS OpenXML gebakken lucht?
Is de aankondiging van Microsoft, van een open bestandsformaat in MS Office 12 gebakken lucht? Een recent artikel in EWeek lezend, lijkt het zo.
Eerst even een terugblik:
Op 21 november heeft Microsoft aangekondigd dat het bestandsformaat van de nieuw te verschijnen Ms Office 12 (eind 2006)
'open' zou zijn. Vrij van kosten, patentbeperkingen, en aangemeld bij ECMA. "The new license that will accompany the Open XML format with the standards organization will go well beyond traditional standards licensing and will be very positive for the vast majority of developers, even open-source developers."
Die aankondiging riep nogal wat vragen en discussie op. Begrijpelijk: Microsoft staat eerder bekend om trucs (al dan niet legaal) dan om openheid. Uit de discussie:
Ms zegt het te gaan aanmelden. Dat komt nu handig uit (o.a. Massachusetts en de EU willen kiezen voor een open standaard). Maar doen ze het t.z.t. ook?
Als Ms het ook aanmeldt, gaan ze het ook gebruiken op die manier, of worden er toch net andere zaken aan toegevoegd in Ms Office 12, zodat de uitwisseling met andere programma's toch moeilijker is.
MS blijft de eigenaar van het bestandsformaat. Dus zijn we gevrijwaard voor eenzijdige aanpassingen?
Voor programma's onder de GPL-licentie, is het niet bruikbaar.
Misschien zijn er nog wel een paar vraagtekens; we hebben ze niet allemaal genoteerd en al helemaal niet bedacht.
Het toont in ieder geval aan wat een goede reputatie vermag ;-)
Maar nu komt het: EWeek publiceert een artikel
waaruit blijkt dat het verhaal van Microsoft uitsluitend en alleen om een patent-convenant gaat.
Heel plat vertaald: iedereen die ons (Ms) nooit dagvaard wegens patenten, zullen wij ook niet
dagvaarden wegens patenten in relatie tot de office 12 XML-schema's.
Enfin, veel zinnen, bijzinnen en voorbehouden, maar het artikel presenteert het als een flop:
we zijn blij gemaakt met een dode mus. En het nieuwe Ms verhaal komt al helemaal niet tegemoet aan de
bekende bezwaren.
Het artikel besteed daar nog de nodige citaten en links aan.
4-12-2005
Een recent artikel legt de zere vinger op weer een leugentje van Microsoft. Ms wil namelijk doen voorkomen
dat OpenDocument niet een open proces voor standaardisatie is, maar
een soort fake-proces is van enkele bedrijven. Helemaal fout:
9-2-2006
Linux business intelligence
Door een deal met Red Hat betreedt Business Objects, een van de toonaangevende aanbieders van business intelligence software, het open source speelveld. Samen zullen de partijen de producten van Business Objects op een Red Hat platform aan de man brengen.
29-11-2005
Sun en Google en OpenOffice.org
Op 4 oktober hebben Sun Microsystems en Google een samenwerking aangekondigd.
Deze start met de distributie van de Google Toolbar met Java.
Maar er wordt ook al gezamenlijke activiteit genoemd rond OpenOffice.org...
Niet lang geleden heeft Bill Gates al met een stoel gegooid toen Google het onderwerp
van gesprek was. En nu dit ... er breken goede tijden aan voor de meubelbranche in Redmond :-)
4-10-2005 /
3-9-2005 (stoel)
Microsoft trekt net verder dicht ...
Bedrijven die Windows Vista Enterprise willen gaan gebruiken, zullen verplicht moeten overstappen
op Microsofts Software Assurance-licentieprogramma, dat bedrijven in veel situaties meer geld kost.
Recent besloot Microsoft al dat ze een eerder aangekondigde update voor Virtual Server uit zou brengen
als nieuwe versie. Bedrijven zonder SA worden hierdoor noodgedwongen te betalen voor de 'nieuwe versie'
van de software.
Twee maanden eerder maakte Microsoft al duidelijk dat het meer geld wil halen uit haar klantenbestand.
16-9-2005 /
29-7-2005
'Software is te duur voor studenten'
Nederlandse studenten maken gebruik van illegale software omdat deze te duur is in aanschaf.
Het gemak van het downloaden is ook een reden voor het gebruik van dergelijke software.
26-8-2005
Bijna 40% overweegt OpenOffice.org in de UK
Een recente studie in Het Verenigd Koninkrijk laat zien dat bijna 40% van de ondervraagde bedrijven
overweegt om OpenOffice.org (of StarOffice) te gaan gebruiken. Dit blijkt uit een onderzoek dat door
National Computing Centre in opdracht van Atos Origin is uitgevoerd in Engeland.
De resultaten zijn gebaseerd op reacties van 143 bij NCC aangesloten bedrijven, vooral
eindgebruikersorganisaties.
Veertig procent is een hoge score, ook al scoren Linux, Apache, PHP, MySQL en Mozilla nog beter.
Bijna 50% van de respondenten zegde OpenOffice.org niet te overwegen, en een kleine 10% was niet bekend met het pakket.
Het onderzoek bevat uiteraard meer wetenswaardigheden over in hoeverre organisaties klaar zijn voor open source.
20-8-2005
E-waste kan wel wat minder ...
Althans, e-waste mag wel wat minder. Een recent rapport van Greenpeace laat zien dat elektronica-afval
nog steeds veel schadelijke stofen bevat. Dat kan beter. En volgens bestaande afspraken, zou het
ook al beter moeten zijn ...
17-8-2005
Europese financiële instellingen leiden
De overstap naar Linux - ook op de desktop - is bij Europese financiële instellingen
niet vreemd. Zo is onder andere de Banca Popolare di Milano bezig met het
uitrollen van 4500 desktops met onder andere Mozilla en StarOffice.
18-7-2005
Veel MsOffice illegaal
Vrijwel alle kleine computerwinkels in Nederland leveren bij de door hen verkochte pc's een 'gratis' exemplaar van Microsoft Office.
Dit is een van de conclusies uit het 'Mystery Shopper'-onderzoek van Microsoft, waarvoor meer dan duizend systeembouwers en pc-winkels in Nederland zijn bezocht.
7-7-2005
Wenen stapt over op Wienux
De Oostenrijkse hoofdstad Wenen heeft bekendgemaakt dat ze overstapt op Wienux, een eigen
Linux-variant die geënt is op Debian, voorzien van een KDE-omgeving. De stap komt niet
helemaal onverwacht, want afgelopen januari werd het geheel al meer of min aangekondigd.
6-7-2005
StarOffice op G8
Tijdens de G8, 6 tot 8 juli in Schotse Gleneagles, levert Sun Microsystems veel van de technologie.
Sun is daar officiële technologiepartner ter illustratie van haar betrokkenheid bij een duurzame en gezonde planeet.
De delegatieleden en media die de G8 top bijwonen hebben de beschikking over de zéér energiezuinige Sun Ray systemen, voorzien van Sun’s StarOffice Suite en Sun Java Desktop Systems Release 3.
Sun leverde ook technologie voor de Live8 concerten.
6-7-2005
Sun's James Baty op HOSC
Op de Holland Open Source Conference (30-5/1-6-05 in Am*dam) heeft VP en
CTO James Baty van Sun Microsystems Client Solutions een boeiend verhaal
gehouden over technologie en wat Sun met open source doet. Maar ook over technologie
(van onder andere Sun) en de 5 miljard mensen op de wereld die nog géén toegang
hebben tot 'het netwerk', maar voor wie eenvoudige middelen veel kunnen betekenen...
31-5-2005
First Look: OpenOffice.org 2.0 Looks Good
Beta of free office suite adds a database app and tweaks existing tools.
If you're thrifty and you use an office suite, it's hard not to like OpenOffice.org,
the open-source set of office productivity tools. Version 1.0, which first appeared in 2002,
does most things Microsoft Office can do (including smoothly trade files with users of Word,
Excel, or PowerPoint). Plus it's free. So what's to improve in version 2.0?
23-3-2005
Gaelic versie van OpenOffice.org
Eén van de pluspunten van open source software: iedereen mag het aanpassen.
In het geval van OpenOffice betekent het, dat er versies verschijnen voor talen, die
voor commerciële pakketten absoluut oninteressant zijn. Maar voor de mensen die de
taal gebruiken, is het geweldig, dat er een proffesioneel office-pakket beschikbaar is.
Zo is er sinds kort een versie van OpenOffice.org voor Scots Gaelic.
5-7-2005
Microsoft presentatie geredt door Linux met OpenOffice.org
Hoofd van Microsoft in de Oekraïne, Mr. Valery Lanovenko, moest starten met zijn presentatie
over SSI op de Third Ukrainian Open Source Developers and Users Conference.
Zijn Windows Notebook werkte niet goed en kon de projector niet aansturen ...
Gelukkig was er een IBM Thinkpad met Linux en OpenOffice.org 1.1.2 beschikbaar, waarmee Lavenko
toch nog zijn Powerpoint presentatie kon doen. (Big smile.)
22-5-2005
Key Advantage of Open Source is Not Cost Savings
Reduced dependence on software vendors appears more important than low cost
Computer Economics recently conducted a survey of visitors to its website regarding
the perceived advantages in the use of open source software. Although not a scientific sample,
the results are nevertheless startling.
5-5-2005
Echte vooruitgang OpenOffice.org 2.0
Recentelijk waren er, óók in Nederlandse media, negatieve geluiden over de toekomst van
OpenOffice.org. Die waren ontstaan door een uit de context gelichte uitspraak op een congres...
Een interview met twee leidinggevenden in het OpenOffice.org project,
Louis Suarez-Potts, Community Manager en Martin Hollmichel, Release Manager, geeft inzicht in
de échte ontwikkelingen. De vooruitgang die is geboekt met functies, code, uitwisseling ...
7-5-2005
SAP Netweaver en StarOffice
Het werken aan de nieuwe versies van OpenOffice.org en StarOffice staat niet op zichzelf.
Ook integratie met software van andere partijen staat op de agenda. Zo gaat een recent artikel
van Sun in op de integratie van StarOffice met SAP NetWeaver
16-2-2005
Beta-versies StarOffice 8.0 en OpenOffice.org 2.0 beschikbaar
Sinds half februari is de beta-versie van StarOffice 8.0
beschikbaar op de website van Sun Microsystems
En nummer 8.0 van StarOffice correspondeert met
versie 2.0 van OpenOffice.org,
waarvan de beta sinds 4 maart beschikbaar is.
Meer informatie (Engelstalig) over nieuwe functies, vindt u via de website van Sun Microsystems
en voor OpenOffice.org via deze link 22-2-2005/4-3-2005.
Linux Inc.
Linus Torvalds once led a ragtag band of software geeks. Not anymore. Here's an inside l
ook at how the unusual Linux business model increasingly threatens Microsoft.
[...] (about the "Get the Facts" publicity campaign): Ballmer may have a tough time persuading customers that Windows
is cheaper than Linux. It often isn't.[...]
31-1-2005
Peter R. de Vries helpt OSS
Er komt een nieuwe campagne tegen het illegaal kopiëren van software, met Peter R. de Vries
als boogbeeld. Dit soort campagnes is een goede zaak voor open source software.Immers, wanneer
particulieren en bedrijven serieuzer kijken naar de kosten die bij programma's horen
komen open-source alternatieven nadrukkelijk in beeld. Dank je wel, Peter!
26-1-2005
Outlook-alternatieven
Open source-leverancier Mozilla gaat zijn elektronische Agenda Sunbird
integreren met zijn mailpakket Thunderbird. Daarmee ontstaat een programma
dat Microsofts Outlook dicht benadert.
Een andere opensource gemeenschap werkt aan een alternatief onder de naam Chandler.
10-1-2005 en
26-1-2005
Forse schadeclaims MS voor distributeurs
Microsoft Nederland is een offensief gestart tegen
distributeurs die op oneigenlijke wijze licenties zouden
verkopen. De distributeurs zijn razend.
14-1-2005
Richtingenstrijd
Is Windows uiteindelijk goedkoper of toch Linux? Volgens de Nijmeegse hoogleraar Bart Jacobs
is het allebei waar: 'Linux en Windows zijn allebei goedkoper, afhankelijk van het moment,
waarop je meet.'
14-11-2004
Vooruitblik op OpenOffice.org 2.0
The SUN-sponsored OpenOffice.org project based on open sourced StarOffice code has released
a preview of the upcoming OpenOffice 2.0 product. This version touts better MS-Office loading
and parsing, strict XML compliant output, a new database program that mimics Microsoft's
Access, and much more. It's available for ...
31-12-2004
"Open source code telt minste bugs"
Een langjarig onderzoek naar 'bugs' in software-code, maakt duidelijk dat de Linux-kernel, met
een score van pakweg één bug per 5700 regels, aanzienlijk beter scoort dan 'gesloten software'.
14-12-2004
Aanbeveling open source
Het inkoopbureau van de Engelse overheid concludeert in een rapport dat
vandaag verschijnt, dat open source 'voor het merendeel van de overheidsgebruikers
een haalbaar alternatief voor de desktop' is, waarmee ook aanmerkelijke besparingen
te realiseren zijn. Dat meldt de Financial Times.
2-11-2004
Klanten ongelukkig met softwareabonnementen
Veel bedrijven zijn afkerig van software-licenties in abonnementsvorm, terwijl
leveranciers juist steeds vaker voor deze licentievorm kiezen om hun
inkomstenstroom op peil te houden.
19-10-2004
Novell zal open source agressief verdedigen
Novell zal als het moet zijn portefeuille aan patenten inzetten om klanten van zijn
open source-producten te beschermen tegen claims op grond van inbreuk op patenten.
Het zal open source-producten net zo hard verdedigen als de producten waar het wel
patenten op heeft.
19-10-2004
OSOSS-richtlijn software octrooien
Het programma OSOSS heeft een document opgesteld over de (juridische) implicaties
van de voorgestelde richtlijn inzake software-octrooien. Onder andere wordt een aantal
factoren genoemd die relevant zijn om het mogelijke risico dat software-octrooien voor
open source software vormen, goed in te schatten
14-10-2004
Open source levert grote besparingen
Het Duitse onderzoeksbureau Soreon Research heeft een onderzoeksrapport gepubliceerd
waarin ze stelt dat het gebruik van open source software een besparing van rond de
dertig procent kan opleveren.
... De grootste mogelijkheid tot kostenbesparingen die Soreon Research vond lag
bij Office toepassingen op workstations.
15-10-2004
Lek in MS-Word
Beveiligingsdeskundigen hebben een fout in Microsoft Word
geconstateerd waardoor hackers pc's kunnen binnendringen.
8-10-2004
XML maakt elektronisch publiceren lucratief
Uitgevers die hun zogenaamde 'content' verspreid uitgeven over meerdere media, zoals DVD,
online publicaties en traditioneel drukwerk, kunnen behoorlijk wat kosten besparen door
gebruik te maken van XML. Dat is de uitslag van een grootschalig Duits onderzoek.
7-10-2004
OOo-XML formaat Internationale standaard?
Recent heeft de Europeese Unie aan Sun Microsystems gevraagd om mee te werken
aan het overdragen van het door hen ontwikkelde Open-XML bestandsformaat aan
de ISO, International Standard Organisation.
Sun is akkoord en heeft ook toegezegd voor filters te zullen zorgen voor MS-WordXML
en MS-ExcelXML in OpenOffice.org en StarOffice.
Als gevolg daarvan, zal het OOo-XML Document formaat waarschijnlijk een internationale
standaard worden.
In een officiele brief aan Sun, schrijft de EU onder andere:
"Transparency and accessibility requirements dictate that public information
and government transactions avoid depending on technologies that imply or impose
a specific product or platform on businesses or citizens."
24-9-2004
SUN staat pal achter OpenOffice.org
"Sun is strongly committed to OpenOffice.org and the settlement with Microsoft doesn't
undermine its continued commitment to the community. Open source code is conventionally
provided without warranty and liability coverage, and OpenOffice.org is no different.
OpenOffice.org is unchanged and not disadvantaged by the settlement."
Thus said by spokeswoman May Petry of SUN Microsystems, in a comment on late April's
settlement between Microsoft and Sun, that came to light this week.
In the statement, Sun called the patent protections in the agreement with Microsoft
(a provision explicitly preserving the Redmond company's right to sue licensees of
OpenOffice.org) "standard practice for any commercial company."
15-9-2004
'20% Besparing met OpenOffice.org'
Er is een nieuw onderzoek naar de kosten van automatisering.
Bepaald niet het eerste, maar (naar verluid) wel het eerste onafhankelijke onderzoek.
En dat onderzoek toont aan dat de TCO (total cost of ownership) van open source software
lager ligt dan die van gesloten software. Dat komt door besparingen op licenties én op beheer.
Grotere organisaties kunnen meer besparen dan kleinere. Vooral het gebruiken van open source
office-applicaties zet zoden aan de dijk.
Een specifiek voorbeeld laat zien, dat OpenOffice.org een besparing van 20% kan opleveren...
25-8-2004
'Kill Microsoft Word'
'Why the Popular Word Processing Program Should Be Scrapped'
When is the last time anyone talked about Microsoft Word? Here's a program on its last legs
that should probably be discarded and rethought completely. It has become a kludge. This is
apparent with the latest version in Office 2003.
(...) My irritation with Word began last year (...) whereby you can track changes. This was
great, except that between the various versions of Windows (Word 97, Word 2000, Word XP,
Word 2003, and a couple of Mac versions) used by the authors and editors, we had a huge mess.
24-8-2004
StarOffice outperforms Microsoft Office
SmartAdvice: Windows Versus Java Desktop System
Consider support costs along with functionality when deciding whether
to move to Java Desktop System, The Advisory Council says. Also, examine
your priorities when divvying up work and personal time.
[...]
Office productivity: Most reports, reviews and users agree that StarOffice
outperforms Microsoft Office in terms of its interface and features.
16-8-2004
'OpenOffice.org-Writer beter dan MS Word'
In C'T van juni 2004 worden 7 tekstverwerkers getest. OpenOffice.org-Writer komt daar goed uit.
MS-Word daarentegen, scoort slecht, evenals trouwens WP.
Getest werd onder andere het bewerken van een tekst van 140 pagina's (zeg maar een gewone
afstudeerscriptie) waarin op elke pagina een voetnoot en twee afbeeldingen met bijschrift
gezet moest worden. MS-Word struikelde al na 20 plaatjes en bij plaatje nummer 52 gaven ze
het maar op. In OpenOffice.org was er geen enkel probleem.
Citaat: "Verbluffend dat zo'n reusachtig concern als MS het niet voor elkaar krijgt na een
ontwikkeltijd van ruim 12 jaar een volledig functionerend tekstverwerkingssysteem op de
markt te brengen."
16 juli 2004
De Windows cash cow deel 1 en 2
De schrijver van de volgende artikelen is een voormalige Microsoftie, oftewel een ex-werknemer van
Microsoft. Hij vertelt onder andere over de successen, de enorme winst door Windows licenties en over
de eventuele ondergang van de software gigant uit Redmond.
10 juni 2004
Een vervolg op 11 juni.
Asian Gov'ts Drive Open-Source Linux Software Sales
SINGAPORE (Reuters) - Asian governments are adopting the freely available Linux operating system
in a bid to cut costs and address security concerns, helping the region drive global growth in demand
for the software, vendors and analysts said.
8 juni 2004
Four out of four experts agree: Linux lowers TCO
Can a company count on Linux to lower the total cost of ownership (TCO) of an enterprise system? Reaction
to this question from CIOs and IT managers usually goes something like: "Well, of course it saves money on
the bottom line. No sky-high enterprise licensing fees every year. No over-the-top support subscription
costs; you can maintain the code in-house. Way fewer security and access issues, keeping the system down
time low. No paying for unnecessary bells and whistles on end-user software. No worrying about mandatory
upgrades every year and a half."
4 juni 2004
Microsoft controleert Belgische pc-winkels
Een kwart van de Belgische computerwinkels adviseert klanten
gebruik te maken van illegale software. Sommige geven hierbij
zelfs tips. 17 mei2004
Red Hat introduceert Linux desktop voor bedrijven
Linux-distributeur Red Hat brengt pakketten op de markt voor desktop-computers in bedrijven.
Red Hat Desktop is bedoeld voor zakelijke gebruikers die de computer gebruiken voor basistaken
als e-mailen, tekstverwerken en internetten. Hoewel Red Hat zich met deze distributie dus niet
op de totale desktop-markt richt, is het wel een poging de hegemonie van Microsoft te doorbreken.
5 mei 2004
MS Open-Source Move is Straight from Playbook
I confess that Microsoft has been surprising me a lot in the past few days. First,
Microsoft paid Sun off, and then it released Windows Installer XML (WiX), a command
line toolkit for building Windows installation packages from XML source code and
vice-versa under the Common Public License (CPL) of the Open Source Initiative (OSI).
6 april 2004
Forrester aangevallen op omstreden onderzoek
Vier Linux-distributeurs hebben onderzoeksbureau Forrester aangevallen op de resultaten
van het rapport 'Is Linux more secure than Windows?'.
7 april 2004 /
19 april 2004
Open- versus Microsoft Office
Eweek heeft een uitgebreide test van meerdere pagina's online gezet van Open Office.org
tegenover Microsoft Office 2003. Hierin worden de subonderdelen van beide Office suites
met elkaar vergeleken. 28 april2004
Why Open Source Software / Free Software (OSS/FS)? Look at the Numbers!
This paper provides quantitative data that, in many cases, using open source software / free software is a reasonable or even superior approach to using their proprietary competition according to various measures. This paperÂ’s goal is to show that you should consider using OSS/FS when acquiring software. This paper examines market share, reliability, performance, scalability, security, and total cost of ownership. It also has
8 juni 2004
Open-source gets serious: A new window on Linux
Thanks to its streamlined and relatively secure core, the Linux operating system has gradually been winning a place on servers in federal agencies. Now Linux is making inroads on desktop PCs as well, territory that has long been ruled by Microsoft Corp.'s Windows.
10 maart 2004
HP Starts Pushing Desktop Linux
HP has supposedly been selling MandrakeSoft Linux on the desktop for a while but has been so quiet
about it that for all intents and purposes it's been a stealth operation. That's all about to change,
12 maart 2004
The Myths of Open Source
It isn't all about cheap: Companies keep finding good reasons to take advantage of open-source software.
1 maart 2004
|